De Winkelbel

15 mei 2002

Op bezoek bij:

Jan van der Waal, brood en banketbakkerij

Reeds vanaf begin vorige eeuw zit het bakkersbloed in de familie van der Waal. Destijds nog op het Kralingse Veer, begon de overgrootvader van de huidige Jan van der Waal in de Fuik, zijn eerste kwaliteits broodjes te bakken. Doordat de bakker van die plaats moest vertrekken was er een keuze tussen Ommoord en Hoogvliet, gelukkig koos men toen voor Hoogvliet. Jan van der Waal: 'Ja onze bak traditie is al erg oud. Natuurlijk is dat niet meer met de moderne bakkerij te vergelijken, maar de kwaliteit stond altijd hoog in het vaandel, en dat is ook nu nog steeds zo. Mijn opa ging met paard en wagen de klanten af, nadat hij 's nachts had staan bakken, dat was een zware periode voor een bakker in die tijd. En zo ging het bakkersvak over van vader op zoon.' Uiteindelijk kwam in 1966 de bakkerij naar De Fuik. In die tijd bouwde men de bezorging langs de deuren af, want dat werd minder noodzakelijk. De steeds uitbreidende bebouwing in de directe omgeving zorgde voor steeds meer klanten. De Onder en Bovensim waren nieuwbouw woningen waar van der Waal een goede klandizie aan had. Van der Waal: 'Het werd hier steeds meer volgebouwd en tussen de heimachines door draaiden wij met de deegmakers. Er zit wel verschil tussen de klanten van toen en nu, maar dat gaat weer veranderen straks met de nieuwbouw die gepland is. Vroeger waren het hier veel jonge gezinnen en werden er veel hele broden verkocht, tegenwoordig met de vergrijzing en door de sloop van de flats hier, heeft men aan een halfje voor twee dagen wel genoeg.' Van der Waal doelde hiermee op de grote hoeveelheid ouderen in zijn omgeving die nog steeds zijn vaste klanten zijn, maar inmiddels kleine gezinnen zijn geworden.

Echte warme bakker met echte ovens
Jan van der Waal staat in Hoogvliet bekend als een warme bakker en niemand twijfelt aan zijn hoge kwaliteit, maar dat er achter zijn smaakvolle winkel een moderne bakkerij is, die elke dag, en als het moet zelfs elk uur zorgt voor kersverse producten zal mogelijk wat minder bekend zijn. Bakker van der Waal bakt al sinds jaar en dag in deze bakkerij de meest fantastische bakkerswaren. Of het nu gaat om het normale dagelijks brood of om een lux broodje van top niveau, het wordt allemaal door hen gebakken. De moderne apparatuur, waar zelfs heuse silo's de afgepaste hoeveelheid grondstoffen produceren, en het vakmanschap van Jan en zijn personeel zorgen elke dag voor een prachtig en ook nog gezond product.
Voor het speciaal brood van van der Waal komt men van heinde en verre, want wie kan afblijven van deze knapperige heerlijkheden?

Banket.
En bakkerij van der Waal bakt niet alleen heerlijke, en soms zelfs zoete broodjes, maar ook alles op het gebied van banket. Of het nu gaat om een Weespermop of om een vele etages hoge bruidstaart dat maakt hen niet uit, de bakkerij staat er klaar voor. Wat taarten betreft staat bakker van der Waal trouwens toch al hoog op de lijst bij velen. Vele opdrachten voor vaak zeer speciale taarten vallen hem ten deel. Koekjes, petitfour, kindergebakjes, of gevulde koeken zoals ze horen te zijn liggen in de vitrine te wachten op gretige klanten, maar nooit lang want zelfs het banket vliegt bij van der Waal als zoete broodjes de deur uit.

Kwaliteit ging ook van vader op zoon.
Jan van der Waal is een ambachtelijk bakker die veel heeft opgestoken van zijn ouders die hetzelfde vak jarenlang met liefde hebben uitgeoefend. Helemaal alleen doet hij het niet want zijn moeder doet nog een stukje administratie, zo vertrouwde hij ons glimlachend toe. En met dat laatste is hij wel blij want zijn lust en zijn leven is bakken. Het is een vak dat fysiek het nodige aan inspanning kost, maar Jan houd er van en maakt het soms nog wat zwaarder door ook nog de Rotterdam Marathon te lopen.

Specialiteit?
Vraag je hem wat hij nu zelf als zijn specialiteit ziet dan kan hij dat niet onmiddellijk zeggen. Jan: 'Nou eigenlijk is alles onze specialiteit, we gaan er voor alles zo perfect mogelijk te maken, we nemen de meest uitdagende opdrachten aan en deinzen nergens voor terug. Maar onze ontbijtkoek mag je toch wel als iets heel bijzonders zien, daar zit zoveel smaak en kwaliteit in gebakken, daar ben ik toch wel een beetje trots op.'

De locatie en de toekomst
Met de vernieuwingen in Hoogvliet voor de deur zijn er natuurlijk ook grootse bouwplannen voor de omgeving van de winkel van bakkerij van der Waal.
Van der Waal: 'Er staat heel wat te gebeuren, er komen nieuwe gebouwen voor onze deur, het winkelcentrum zal totaal veranderen, maar of dat een voor of nadeel zal zijn kan ik nog niet inschatten. We merken wel dat de flats in de omgeving zijn gesloopt, onder andere aan de omzet in brood, maar dat wordt weer goed gemaakt door andere specialiteiten waarvoor men gerust vanuit andere delen van Hoogvliet naar ons toekomt. En ook bedrijven die iets te vieren hebben weten ons goed te vinden, dus klagen doe ik niet.' Hoewel van der Waal een pikeur is in het "bouwen" van gelegenheidstaarten en andere bakkerskunstwerken, durf ik als ex Fries toch wel te stellen dat ook zijn suikerbrood niet te versmaden is. Bakkerij van der Waal vindt u In de Fuik 48, telefoonnummer 010 416 69 05. Tot ziens!