Reeds vanaf begin vorige eeuw
zit het bakkersbloed in de familie van der Waal. Destijds nog
op het Kralingse Veer, begon de overgrootvader van de huidige
Jan van der Waal in de Fuik, zijn eerste kwaliteits broodjes te
bakken. Doordat de bakker van die plaats moest vertrekken was
er een keuze tussen Ommoord en Hoogvliet, gelukkig koos men toen
voor Hoogvliet. Jan van der Waal: 'Ja onze bak traditie is al
erg oud. Natuurlijk is dat niet meer met de moderne bakkerij te
vergelijken, maar de kwaliteit stond altijd hoog in het vaandel,
en dat is ook nu nog steeds zo. Mijn opa ging met paard en wagen
de klanten af, nadat hij 's nachts had staan bakken, dat was een
zware periode voor een bakker in die tijd. En zo ging het bakkersvak
over van vader op zoon.' Uiteindelijk kwam in 1966 de bakkerij
naar De Fuik. In die tijd bouwde men de bezorging langs de deuren
af, want dat werd minder noodzakelijk. De steeds uitbreidende
bebouwing in de directe omgeving zorgde voor steeds meer klanten.
De Onder en Bovensim waren nieuwbouw woningen waar van der Waal
een goede klandizie aan had. Van der Waal: 'Het werd hier steeds
meer volgebouwd en tussen de heimachines door draaiden wij met
de deegmakers. Er zit wel verschil tussen de klanten van toen
en nu, maar dat gaat weer veranderen straks met de nieuwbouw die
gepland is. Vroeger waren het hier veel jonge gezinnen en werden
er veel hele broden verkocht, tegenwoordig met de vergrijzing
en door de sloop van de flats hier, heeft men aan een halfje voor
twee dagen wel genoeg.' Van der Waal doelde hiermee op de grote
hoeveelheid ouderen in zijn omgeving die nog steeds zijn vaste
klanten zijn, maar inmiddels kleine gezinnen zijn geworden.
Echte warme bakker met echte ovens
Jan van der Waal staat in Hoogvliet bekend als een warme bakker
en niemand twijfelt aan zijn hoge kwaliteit, maar dat er achter
zijn smaakvolle winkel een moderne bakkerij is, die elke dag,
en als het moet zelfs elk uur zorgt voor kersverse producten zal
mogelijk wat minder bekend zijn. Bakker van der Waal bakt al sinds
jaar en dag in deze bakkerij de meest fantastische bakkerswaren.
Of het nu gaat om het normale dagelijks brood of om een lux broodje
van top niveau, het wordt allemaal door hen gebakken. De moderne
apparatuur, waar zelfs heuse silo's de afgepaste hoeveelheid grondstoffen
produceren, en het vakmanschap van Jan en zijn personeel zorgen
elke dag voor een prachtig en ook nog gezond product.
Voor het speciaal brood van van der Waal komt men van heinde en
verre, want wie kan afblijven van deze knapperige heerlijkheden?
Banket.
En bakkerij van der Waal bakt niet alleen heerlijke, en soms
zelfs zoete broodjes, maar ook alles op het gebied van banket.
Of het nu gaat om een Weespermop of om een vele etages hoge bruidstaart
dat maakt hen niet uit, de bakkerij staat er klaar voor. Wat taarten
betreft staat bakker van der Waal trouwens toch al hoog op de
lijst bij velen. Vele opdrachten voor vaak zeer speciale taarten
vallen hem ten deel. Koekjes, petitfour, kindergebakjes, of gevulde
koeken zoals ze horen te zijn liggen in de vitrine te wachten
op gretige klanten, maar nooit lang want zelfs het banket vliegt
bij van der Waal als zoete broodjes de deur uit.
Kwaliteit ging ook van vader op zoon.
Jan van der Waal is een ambachtelijk bakker die veel heeft
opgestoken van zijn ouders die hetzelfde vak jarenlang met liefde
hebben uitgeoefend. Helemaal alleen doet hij het niet want zijn
moeder doet nog een stukje administratie, zo vertrouwde hij ons
glimlachend toe. En met dat laatste is hij wel blij want zijn
lust en zijn leven is bakken. Het is een vak dat fysiek het nodige
aan inspanning kost, maar Jan houd er van en maakt het soms nog
wat zwaarder door ook nog de Rotterdam Marathon te lopen.
Specialiteit?
Vraag je hem wat hij nu zelf als zijn specialiteit ziet dan
kan hij dat niet onmiddellijk zeggen. Jan: 'Nou eigenlijk is alles
onze specialiteit, we gaan er voor alles zo perfect mogelijk te
maken, we nemen de meest uitdagende opdrachten aan en deinzen
nergens voor terug. Maar onze ontbijtkoek mag je toch wel als
iets heel bijzonders zien, daar zit zoveel smaak en kwaliteit
in gebakken, daar ben ik toch wel een beetje trots op.'
De locatie en de toekomst
Met de vernieuwingen in Hoogvliet voor de deur zijn er natuurlijk
ook grootse bouwplannen voor de omgeving van de winkel van bakkerij
van der Waal.
Van der Waal: 'Er staat heel wat te gebeuren, er komen nieuwe
gebouwen voor onze deur, het winkelcentrum zal totaal veranderen,
maar of dat een voor of nadeel zal zijn kan ik nog niet inschatten.
We merken wel dat de flats in de omgeving zijn gesloopt, onder
andere aan de omzet in brood, maar dat wordt weer goed gemaakt
door andere specialiteiten waarvoor men gerust vanuit andere delen
van Hoogvliet naar ons toekomt. En ook bedrijven die iets te vieren
hebben weten ons goed te vinden, dus klagen doe ik niet.' Hoewel
van der Waal een pikeur is in het "bouwen" van gelegenheidstaarten
en andere bakkerskunstwerken, durf ik als ex Fries toch wel te
stellen dat ook zijn suikerbrood niet te versmaden is. Bakkerij
van der Waal vindt u In de Fuik 48, telefoonnummer 010 416 69
05. Tot ziens!