De Winkelbel

3 december 2003

Op bezoek bij:

Dick’s Barbershop 

 

Drieëndertig jaar en zeven maanden met de handen in het haar zitten is niet niks. Toch heeft het voor Dick Windhorst alleen maar leuke herinneringen achtergelaten.
Het was 1 april 1970 toen hij in de kapperszaak van Rob Elkerhout ging werken. Dick was toen nog een jonge kapper die met veel interesse het vak had gekozen. Jarenlang knipte hij talrijke Hoogvlieters en ook mensen van ‘buitenaf’ wisten de weg naar de kapper, die toen nog in een kiosk op het Winkelcentrum Hoogvliet zat, te vinden. Dick had het enorm naar de zin bij zijn werkgever, Rob Elkenbout en zodoende werd ook zijn ervaring steeds groter. Van alle facetten van het knippen en andere behandelingen maakte hij zich meester en hij groeide op tot een volleerd kapper met vele mogelijkheden. 
Dick ziet dagelijks nog klanten die hij ooit als jeugdige heeft mogen knippen in zijn zaak. Vele prominente Hoogvlieters gingen bij hem onder het mes of schaar.  
Verhuizen
 
Maar aan het kabbelende bestaan in de gezellige kiosk kwam een eind want er werden plannen voor uitbreiding van het winkelcentrum gelanceerd. De kiosk moest verdwijnen want op die plaats was de nieuwe bibliotheek gepland. En zo kwam het dat omstreeks 1993 de kapsalon ging verhuizen naar een ander pandje aan de Binnenban 81a, in de poort vanaf de Middenbaan- Noord. Daar moest flink worden verbouwd maar gelukkig deed hierbij de ‘huisbaas’ ook een duit in het zakje zodat het gelukkig financieel geen aderlating werd. Dick: ‘Ja de eigenaar van het winkelcentrum wilde ons daar nu eenmaal graag weg hebben en deed als tegenprestatie een bijdrage in de verbouwingskosten.’ Dick knipte net als zijn collega’s en werkgever vrolijk verder en de zaak kreeg op de nieuwe locatie al weer snel het oude imago terug. 
Eigen zaak
 
Toch kwam er voor Dick onlangs alweer een omwenteling in zijn leven. Zijn werkgever, Rob kwam steeds minder zelf nog in de zaak en doordat deze slechter ging zien werd het voor hem moeilijk om het werk nog  te verrichten. Op een dag vroeg daarom Rob Elkenhout of Dick geen zin had de zaak over te nemen. Dick: ‘Mijn antwoord was vrij direct, ik wilde dat wel. Hij vroeg een mooi prijsje en hielt er rekening mee dat de inventaris inmiddels was afgeschreven.’
Over ‘goodwill’ werd niet gesproken want de oude eigenaar was van mening dat Dick die voor het overgrote deel zelf had opgebouwd.
En zo kon Dick op 1 november 2003, dit jaar dus, de zaak op zijn naam zetten en trots liet hij de letters ‘Dick’s Barbershop’ op de etalageruit zetten. Er veranderde eigenlijk maar weinig, de zelfde mensen bleven in de zaak hun werk doen. Samen met Astrid en Tanja helpt Dick de klanten die voornamelijk uit heren bestaan.
Soms knippen ze ook dames want de kennis hebben ze daar zeker voor in huis.  
Kortingsdagen 
Zoals de vaste cliëntčle inmiddels weet zijn er op woens- en donderdag speciale kortingen voor 65 plussers. Dan kunnen deze ouderen voor een leuk prijsje hun haar weer in model laten kappen.
Dick is een kapper die weet hoe het werkt en net als alle andere kappers natuurlijk ook op z’n tijd even lekker kan kletsen over de wereldproblematiek. Moppen vertellen doet hij niet tijdens het knippen maar opzienbarend genoeg heeft hij wel bijzondere kwaliteiten die je niet bij een kapper zou zoeken. Dick: ‘Ja soms ben ik net een helpdesk voor computergebruikers. Ik heb regelmatig klanten die met een computerprobleem zitten en mij daarover aanschieten. Ik ben zelf regelmatig pc gebruiker en weet er ondertussen het een en ander van, daar maken sommige klanten graag gebruik van.’ 
Moderne kapper
 
In Dick’s Barbershop worden professionele kappersproducten gebruikt, ondermeer het merk ShowTime dat hij ook los verkoopt en voor een betaalbare prijs. Hoewel Dick behoort tot de ‘ouwe stompen’ onder de kappers maar zijn creaties zijn dat zeer zeker niet, Dick is een moderne kapper. Van het klassieke kapsel van de oudere tot het moderne kuifie van de jeugd zijn zijn vakgebied. Met de klant in de stoel wordt duidelijk overlegd over hoe het moet worden, Dick en zijn medewerksters zorgen dan dat het goed komt. Ook zin om eens door een ervaren kapper te worden geknipt? U vindt Dick’s Barbershop aan de Binnenban 81 a, tegenover de vishandelaar, en zijn telefoonnummer is 4169872. Zelf ga ik ook maar snel weer eens kijken want die kuif van mij mag ook wel eens onder het mes.

Tot ziens!
Jan.