De Winkelbel

19 november 2003

Op bezoek bij:

Willem Kleijwegt – Foto Fun Factory

 

Willem had altijd al iets met fotograferen en alles daar om heen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij de fotovakopleiding ging volgen in Apeldoorn en deze met goed gevolg voltooide. (Foto)Grafische kunstwerkjes en hoogstandjes waren helemaal kolfjes naar zijn hand, hij genoot van zijn liefhebberij wat later overging in beroepsmatig handelen. Bij diverse bedrijven deed hij enorme ervaringen op en hij ontwikkelde een aantal vaardigheden die uiteindelijk een unieke dimensie gaven aan zijn creaties op grafisch gebied. De ruim opgedane fotografische ervaringen vermengde hij met de moderne technieken en verwisselde uiteindelijk de ouderwetse ontwikkelschalen voor de digitale wereld van de huidige fotografie en afdrukkunsten.  
Zelfstandig
 
Met de jaren, die hij professioneel doorbracht in de fotowereld, groeide het verlangen iets voor zichzelf te gaan doen, mede omdat hij dan meer de kans kreeg zijn creatieve vermogens tot uiting te brengen. Hij greep dan ook met beide handen de mogelijkheid aan om in Winkelcentrum Oudewal een zaak te openen. Er moest wel het een en ander worden verbouwd en aangepast maar uiteindelijk werd het precies zoals hij en zijn partner Jeanine het wilden hebben. De zaak is op een heel speelse en bijzondere wijze ingericht, een tranenplaten vloerbedekking, wanden waarin je dit ook weer tegenkomt alsmede een overzichtelijke uitstalling van enorm veel voorbeelden van wat mogelijk is en natuurlijk de toebehoren, maken het geheel tot een eldorado voor mensen die eens iets anders willen. De naam was al snel duidelijk en past uitstekend bij wat Willem en Jeanine doen in het pand, ‘Foto Fun Factory’. 
Niet uit te leggen
 
Als je uit wilt leggen wat er allemaal kan bij Foto- Fun Factory dan ontdek je al snel dat het haast onmogelijk is, je moet er gewoon gaan kijken want de mogelijkheden zijn zo talrijk dat het niet zomaar even te omschrijven valt.
Natuurlijk kan men ook gewoon een foto ‘rolletje’ brengen en dat laten afdrukken. Een pasfoto laten maken, een portret, het kan allemaal, maar er is meer.
Willem: ‘Als ergens een baby is geboren dan zie je vaak de standaard banners voor het raam hangen: ‘Hoera het is een jongen’, bij ons kunnen mensen een poster laten maken voor achter het raam waarop de baby al netjes is geportretteerd en compleet met tekst. Posters of banners (lange papiervlag) met fun applicaties of foto grapjes is onze specialiteit, we nemen graag met de klant door hoe het moet worden. We kunnen iemand in een andere omgeving of dimensie plaatsen, wil iemand op een poster graag in een luchtballon zitten dan kan dat. Een engeltje op een wolk dat uiteindelijk gewoon een aardse kleuter of volwassene blijkt te zijn kan worden gerealiseerd.’
Het komt er eigenlijk op neer dat alles wat men maar kan verzinnen in beeld kan worden gebracht door Foto Fun Factory, de trukendoos is bomvol mogelijkheden die men graag samen met de klant doorneemt.
Ook voor kleinere fotojuweeltjes of grafische wondertjes kan men in deze zaak terecht. Wenskaarten, met natuurlijk persoonlijke inbreng, geboortekaarten, verhuiskaarten, zomaar kaarten, visitekaartjes, teveel om op te noemen, het kan allemaal.
Oubolligheid vindt men niet bij Foto Fun Factory. Een grote collectie bijzondere fotolijsten vormen eveneens een deel van de inventaris en opvallend is hierbij dat ze allen opvallend zijn, echt iets bijzonders. 
Bijzondere technieken
 
Een bijzondere discipline van Willem is het opknappen van beschadigde foto’s. Retoucheren, zoals dat heet, kan hij heel goed en vaak worden oude foto’s weer als nieuw. Naast het retoucheren kan ook een foto digitaal worden uitgeknipt en in een andere omgeving weer worden ‘geplakt’, op een heel professionele wijze en eventueel op posterformaat geprint. Wat ook heel prettig is is de mogelijkheid digitaal het materiaal aan te leveren. Of u nu komt met een floppy, cd of uw geheugenkaart uit de camera maakt niet uit, Foto Fun Factory kan het uitlezen. Hoewel men beschikt over enorm veel papiersoorten, alle kleuren en structuren, is dat nog niet genoeg voor Willem. Afdrukken op linnen of op bijzondere folie is voor hem geen probleem. Hij is voornemens nog meer technieken te gaan toepassen, dus dat beloofd nog heel wat.
Nog een leuke service is dat mensen die met hun huisdier of andere ‘engerd’ op de foto willen dit ook mogen doen. Als men bijvoorbeeld met een slang of andere griezel op de plaat wil dan kan dat, mits men natuurlijk zelf het dier meebrengt en de fotograaf het niet vast hoeft te houden. Willem: ‘Ja dat kan allemaal, slangen, honden katten, het maakt niet uit, we maken er wel wat van. Trouwens voor mensen die echt niet overdag kunnen komen maken we graag een plaatsje vrij in de avonduren, wel even eerst afspreken natuurlijk. Elke dag kan men overigens terecht tussen 09.00 en 18.00 uur, alleen op zaterdag gaat om 17.00 uur de zaak dicht. Dus voor iedereen die eens wat anders wil dan het reguliere geboortekaartje of fotoalbum is Foto Fun Factory een waar eldorado. U vindt de zaak aan de Oude Wal 50 en het telefoonnummer is 010 4101994. Zelf ga ik ook snel weer eens kijken want binnenkort heb ik een ‘Sara’ in huis en daar wil ik wel eens een mooie grote poster voor laten maken.

Tot ziens!
Jan.