De Winkelbel

5 februari 2003

Op bezoek bij:

Frank Groenewegen - Brillen en Contactlenzen 

Dit keer zijn we op bezoek bij Frank Groenewegen, die inmiddels alweer 22 jaar in de optische branche zijn boterhammen verdiend.
Frank Groenewegen is iemand die destijds zeker niet onbeslagen ten ijs kwam, hij had zijn kennis over de optiek verrijkt door alle opleidingen te volgen die er waren.
Optometrie in de oude stijl, maar later nog diverse cursussen over contactlenzen, hadden zijn grote interesse.  Zo ook de HBO opleiding optometrie waardoor hij bij elkaar heel wat jaartjes in de schoolbanken kwam te zitten voordat hij daadwerkelijk als specialist zijn zaak kon openen.
Frank: ‘Ja en toen ben ik dus 22 jaar geleden hier op het plein een winkel gestart. Eerst zat ik aan de andere kant van het winkelcentrum, daar waar nu de kapper zit. Maar acht jaar geleden ben ik naar het pand verhuist waar we nu zitten. Dat was een hele verbetering want ik kreeg er zo’n beetje zestig vierkante meter bij.’
Oogmeting 
En niet alleen die ruimte maar ook de gezellige inrichting maakt grote indruk want de speelse indeling in de zaak, die toch ook weer heel efficiënt is,  geeft het geheel de aanblik van een expositie maar dan met meer gemoedelijkheid.
Op dit moment heeft Groenewegen twee en een halve parttimer in zijn zaak en daar komt binnenkort nog een fulltimer bij.
Maar Frank blijft natuurlijk de oogmetingen, het onderzoek en zijn andere specialismen zoals contactlenzen meestal zelf doen.
De moderne apparatuur bij Frank Groenewegen in de zaak staat garant voor een perfecte meting en mede hierdoor kan hij enorm nauwkeurig de kleinste afwijking of verandering in het oog waarnemen.
Frank: ‘Als HBO optometrist doe je eigenlijk een voorselectie voordat het eventueel nodig is om door verwezen te worden naar een oogarts. Eigenlijk zijn we een soort van eerste lijnhulp voor oogartsen. Voor een perfecte oogmeting hoef je niet naar de oogarts, dat kunnen wij hier heel goed. Mocht er echter iets met het oog aan de hand zijn dat niet pluis is dan verwijzen we de betreffende klant direct door naar huis- of oogarts. 
APK keuring voor ogen
 
Ogen kunnen bij mensen door allerlei oorzaken veranderen, vaak is de leeftijd een oorzaak maar ook ongevallen of ziekten kunnen een afwijking veroorzaken die een optische (bril of lens) correctie noodzakelijk maken.
Een afwijking wordt vaak niet opgemerkt door de mensen zelf omdat het een geleidelijk proces is waar men geen erg in heeft.
Frank: ‘Daarom is het belangrijk regelmatig je ogen te laten meten, een soort APK zeg maar. Door deze regelmatige controle, zo om de anderhalf- twee jaar, kan voorkomen dat men ineens voor het blok staat. Overigens moet men deze metingen los zien van het wel of niet aanschaffen van een bril of lens. Veel van de clientèle van Frank Groenewegen laten regelmatig bij hem de ogen meten en lang niet al die mensen lopen met een bril op.
Bij een dergelijke meting kunnen ook afwijkingen die blijvende schade kunnen opleveren snel worden getraceert zodat erger kan worden voorkomen. Bij dit laatste kan men denken aan bijvoorbeeld glaucoom (verhoogde oogdruk) dat de oogzenuw kan beschadigen. Frank gaat er voor dat mensen hun gezichtsvermogen in goede staat houden. Ook klachten na bijvoorbeeld een narcose of door diabetes moeten goed worden bekeken en een oogmeting- schouwing bij Groenewegen kan dan verhelderend werken. 
Prachtige zaak 
Een enorm uitgebreide collectie brillen (monturen) vullen een groot deel van de zaak. Van de klassieke monturen tot de meest modisch en trendy modellen zijn er te vinden. Groenewegen heeft monturen voor de smalle beurs maar ook voor de wat dikkere portefeuille. Eigenlijk kan men voor elke stijl terecht bij Groenewegen want voor jong en oud is er wel iets te vinden in de prijsklasse die men wenst. Natuurlijk heet Frank Groenewegen ook de bekende modemerken in zijn assortiment. Paradepaardjes zijn onder andere Dolce & Gabbana, DKNY, Silhouette, Staffan Preutz. Deze laatste maakt een exclusief model dat geen ‘veren’ meer heeft maar door een speciale techniek op de slapen klemt zodat de oren niet worden belast, ideaal voor mensen die weinig aan de oren kunnen velen.
Het moet goed zijn! 
Wat Frank al twee en twintig jaar heel belangrijk vindt is dat de klant topkwaliteit krijgt en vooral erg tevreden huiswaarts keert. 
Frank: ‘Bij een bril met hele hoge sterktes is het van belang dat mensen gewoon het dunste van het dunste krijgen. Ik heb een speciaal computerprogramma waarmee ik precies kan berekenen welk type glas het dunste is en dat adviseren we dan ook. Hoe hoog de sterkte ook is, mensen kunnen met een hele mooie bril de deur uit gaan. Als het glas niet mooi staat in een bril gaat het terug en wordt er nieuw gemaakt. Ik wil een bril pas afleveren als ik hem zelf zou willen dragen. Het is 22 jaar mijn motto: Het moet goed zijn! Het is zeker niet een kwestie van alleen maar het duurste aan een klant willen verkopen, want soms past een simpele goedkope bril veel beter bij het gezicht van de klant. We overhaasten niets en vinden het belangrijk dat de klant met een tevreden gevoel de deur uitgaat. Ook het goede contact met de huisartsen en de oogartsen in de regio zijn heel belangrijk. Ik heb daar heel goede contacten mee en ook met het oogziekenhuis. Als ik hen bel dan weten ze dat ik niet voor niets contact opneem en dan wordt er meteen naar gekeken. Oogartsen zijn ook bezig om op deze manier met de optometristen samen te gaan werken, ook naar de zorg- verzekeraars toe om de wachttijden in te krimpen. Als door een HBO optometrist al een aantal vooronderzoeken verricht kunnen worden door middel van de controles hebben de specialisten meer tijd voor het andere werk, want in de onderzoeken en de controles gaat veel tijd zitten.’
Wie eens een bezoekje wil brengen of een oogmeting in gedachten heeft kan van dinsdag tot en met vrijdag bij Groenewegen terecht tussen 09.00 en 17.30 uur en op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur. Het is wel handig om voor een oogmeting even van te voren te bellen, dan kan rustig de tijd voor worden genomen. 
Groenewegen Brillen en Contactlenzen vindt u In de Fuik 50, Telefoonnummer: 010-  4163490 en op het internet: www.groenewegen-optiek.nl . Toch maar snel eens gaan kijken want ook mijn armen worden weer te kort.

Tot ziens!
Jan.