De Winkelbel

14 mei 2003

Op bezoek bij:

Gilles Stoop en Yuhsin Stoop- Chung Ė Alternatieve geneeskunst  

 

Het kon niet uitblijven, Gilles Stoop wilde al heel jong in de hulpverlening en de alternatieve geneeswijze. En dat is hem goed gelukt want al jaren is hij in onze regio een begrip op dit gebied. Hij begon in 1990 zijn HBO opleiding aan het Nederlands College voor Natuurgeneeskunde. Naast de basisvakken had hij als hoofdvakken gekozen voor Chinese Geneeskunde, waaronder acupunctuur, en Fytotherapie, hetgeen kruidengeneeskunde inhoudt. Hoewel hij hiervoor in 1995 afstudeerde vond hij zich toch nog te jong en onervaren en besloot hij meer kennis op de gaan doen in de plaatsen waar de bakermat ligt. 
China de bakermat
 
Hij reisde af naar AziŽ. Via een ellenlange treinreis belande hij in China waar hij eerst een aantal weken rondreisde om uiteindelijk terecht te komen in Chengdu. Op de bonnefooi liep hij daar een ziekenhuis binnen, de Chengdu Traditional Chinese Medicine University. Hier heeft hij langere tijd stage gelopen en ondertussen ook nog privť lessen gevolgd. 
Toen hij eenmaal terug in Nederland kwam heeft hij nog een vervolgopleiding Acupunctuur in Amsterdam gevolgd, waarna hij in Utrecht met zijn praktijk begon. Uiteindelijk opende hij in 2000 in Hoogvliet de deuren waar hij thans met succes zijn kennis gebruikt om mensen te helpen.
Tijdens zijn reis door China ontmoete hij zijn vrouw, die toen ook Chinese Geneeskunde studeerde. Inmiddels woont Gilles nu samen met zijn vrouw, Yuhsin Chung, waarmee hij in Taiwan huwde. 
Gilles en Yuhsin doen nu samen de praktijk. Yuhsin is gespecialiseerd in Chinese kruiden, Chinese Massage en vrouwenklachten. Dit laatste is haar interesse, ze heeft een jaar gewerkt in China in een Traditionele Gynaecologie kliniek. Er komen veel vrouwen in hun praktijk met o.a. menstruatieklachten, zwangerschapsklachten en bijvoorbeeld vrouwen die moeilijk zwanger kunnen raken. Ook begeleidt ze vrouwen bij hun IVF-behandeling. 
Acupunctuur
 
Gilles over de oosterse acupunctuur: ĎMensen hoeven niet bang te zijn dat acupunctuur pijn doet. Je voelt een klein prikje en is niet te vergelijken met de injectie die je bij de dokter krijgt. De Chinese geneeskunde benadert de patiŽnt heel anders dan de reguliere. Voor ons is de patiŽnt niet alleen een klacht, we kijken naar het hele lichaam en geest samen. De behandeling is niet alleen symptoom gericht maar we trachten ook de oorzaak van het probleem aan te pakken. Daarnaast nemen we de tijd om naar de patiŽnt te luisteren, zoals het bekijken of er geen oorzaak aanwezig is tengevolge van medicijngebruik en eventuele bijverschijnselen.í
Klachten als spijsverteringproblemen, hoofdpijn, RSI, nek- rug- en schouderklachten, hooikoorts, afvallen, stoppen met roken, psychische klachten, huid problemen, weinig energie, slaapstoornissen, duizeligheid of andere pijnen, ook bij kinderen, zijn bij Gilles in de praktijk behandelbaar. 
Lid NVA
 
Gilles Stoop is actief lid van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA). Dankzij dit lidmaatschap worden zijn behandelingen door de meeste zorgverzekeraars vergoed. Deskundig zijn Gilles en Yuhsin zeer zeker, ze weten waar ze het over hebben en handelen op de juiste wijze. Toch is deze alternatieve geneeswijze voor velen nog een heleboel hocus-pocus, ondanks dat het een van de meest beproefde en oudste methodes is. Gilles: ĎDe werking berust op het volgende: in ons lichaam bevinden zich onzichtbare banen waarlangs de energieŽn Yin en Yang lopen. Deze twee tegengestelde krachten, lopen voortdurend in elkaar over, maar kunnen ook uit balans raken. Die onzichtbare banen noemen we meridianen en horen elk bij een orgaan. Alle banen bij elkaar vormen een energienetwerk, waarop de acupunctuurpunten liggen. Elk van die punten staat in contact met een orgaan of met een bepaalde functie. Ben je niet Ďgezondí, dan kan de acupuncturist met behulp van naalden bepaalde energieŽn afremmen of juist stimuleren.í 
Geen snerpende pijnen
 
Gilles weet wat hij zegt als hij het heeft over de pijnloze behandeling. In China heeft hij zeer vaak tijdens de opleidingen zelf de naalden ondervonden, Ďdaarvan voel je nauwelijks ietsí, aldus Gilles. Men moet die naalden dan ook niet zien als Ďnormaleí naalden, bij acupunctuur gebruikt men zeer dunne naalden waardoor en vrijwel geen wondje achterblijft.
Door de kennis en ervaringen die met name de Chinezen op hen hebben overgebracht is de praktijk van Gilles Stoop en Yuhsin Stoop- Chung een oase van kennis die vele klachten en problemen kunnen behandelen. De praktijk aan de Boomgaardshoekseweg 131 heeft reeds vele mensen met tevredenheid de deur weer uit zien gaan. Voor als u meer wilt weten kunt u ook bellen met het nummer van de praktijk; 010 438 78 24. En natuurlijk kunt u ook op internet meer te weten komen, het adres is dan; www.acupuncturist.nl . Zelf ga ik snel een kijkje nemen want dat roken van mij moet toch maar eens afgelopen zijn.

Tot ziens!
Jan.