De Winkelbel

9 april 2003

Op bezoek bij:

T.O.S. - Cor, René en Cindy van den Berg 

Ze zijn ondertussen een begrip in onze regio, maar ook ver daarbuiten. T.O.S. aan de Baarsweg 124 in de wijk Meeuwenplaat. T.O.S. staat voor Technische Ontstoppings Service, maar het bedrijf doet heel wat meer dan deze drie letter suggereren.
Oorspronkelijk was het inderdaad een bedrijf dat zich met alleen ontstoppen van riolen etc. bezighield, thans zijn daar heel wat activiteiten bijgekomen. Cor van den Berg nam in 1985 van een oom het bedrijf over, het was toen een klein bedrijfje maar dat bleef niet lang zo. Het bedrijf zat toen nog in Nieuwenhoorn maar in 1994 kwam het pand aan de Baarsweg in Hoogvliet, waar toen nog een Ford dealer zat, beschikbaar en Cor zag daar wel wat in. Alles moest natuurlijk grondig worden opgeknapt en aangepast, maar vanaf 1995 kon T.O.S. vanuit Hoogvliet goed uit de voeten. 
Breed gebied
 
Het oorspronkelijke ontstoppingsbedrijf voegde in 1989 ook loodgieters en cv werk toe aan hun activiteiten, natuurlijk met de nodige kennis en certificaten. Thans is het een bedrijf dat voor vele instellingen werkzaam is. Het onderhoud aan riool maakt natuurlijk nog steeds deel uit van hun werkzaamheden, maar ook loodgieterwerk, renovatie, reparatie en nieuwbouw, zijn ondertussen voor hen een zeer bekend gebied waarbij ze vakmanschap heel hoog in het vaandel dragen, ze zijn dan ook niet voor niets lid van het VNI. 
Cor van den Berg: ‘We zijn actief op vele gebieden, bij het ontstoppen doen we inspecties, regelen de afvoer van materialen en wat maar voor kan komen. De ene keer zitten we met een kraantje in de grond te wroeten op zoek naar een verstopt riool, de andere keer staan we op een hoogwerker bij een kapotte dakgoot.’ Hoewel Cor de directeur is van het bedrijf hoeft van hem die titel er niet zonodig bij ‘we zijn toch allemaal belangrijk in het bedrijf’, zo memoreerde hij. Zoon René en diens echtgenote Cindy draaien ook volop mee in het bedrijf, René als adjunct directeur en Cindy zwaait het scepter op de administratie.
Het ontstoppen van afvoerleidingen, het aanleggen of repareren van gasleidingen net als het installeren of onderhouden van centrale verwarmingssystemen doet T.O.S,   voor vele (woningbouw) organisaties maar ook voor particulieren en overheidsinstellingen. 
Eerlijkheid en kwaliteit
 
Niet voor niets staan er 24 uur per etmaal 27 wagens gereed om de klant te helpen. ‘Pa’ van den Berg die van oorsprong automonteur was kan het soms niet laten nog eens onder de motorkap van een van zijn wagens te kijken, ‘oude liefde roest’ niet, zoals hij zo mooi opmerkte.
Van den Berg is daarnaast ook nog een ‘oud’ Rotterdammer van het type: ‘Niet zeuren en mouwen opstropen’. Eerlijkheid en kwaliteit vindt hij bijzonder belangrijk in zijn bedrijf. Het pand is dan ook efficiënt ingericht en iedereen is voor zijn taken berekend, zodat de kwaliteit al begint bij de binnenkomst van een melding of een nieuwe klant.
De mensen die bij T.O.S. zijn vakbekwaam, ze weten waar het om gaat en hoe de klus te klaren maar zij kunnen ook gebruik maken van de allernieuwste snufjes en gereedschappen want daarin is flink geïnvesteerd. Het moderne wagenpark is voorzien van GPS zodat men snel en zonder veel zoekwerk naar de klanten kan rijden.  Maar het allerbelangrijkste is toch wel de beroepsliefde die bij de familie van den Berg in het bloed zit. René: ‘Ja dat heb ik zondermeer van mijn vader, die heeft het er met de paplepel ingegoten. Je moet dit ook graag willen doen want als je tevreden klanten wilt hebben zul daar met plezier naar toe moeten werken anders gaat het niet. We proberen altijd net dat ‘tikkie’ extra te doen voor onze klanten.’ 
Locatie
 
Over de locatie is men tot op heden wel tevreden, ‘lekker de ruimte en makkelijk te vinden.’ Cor van den Berg: ‘Ja op dit moment hebben we niks te klagen. We weten alleen nog steeds niet hoe het in de toekomst gaat met de vernieuwingen in deze wijk. Als straks hier een prachtige woonwijk verschijnt dan lijkt me dit geen geschikte plek meer voor ons bedrijf. We weten nog niet waar we dus over een aantal jaren zitten, dat kan overal zijn natuurlijk.’
Maar zolang T.O.S. nog op de Baarsweg zit, en natuurlijk ook daarna, zullen bedrijven, organisaties, overheden maar ook de particulieren gebruik kunnen maken van hun diensten op het gebied van riool, loodgieters- en verwarmingswerkzaamheden. Een centraal nummer 0900 8998833 staat borg voor snelle service want dit nummer is altijd bereikbaar.
T.O.S. bevindt zich aan de Baarsweg 124, 3192 VR en is telefonisch bereikbaar onder nummer 010 4383599.  Zelf ga ik binnenkort weer eens bellen want mijn buitenkraan moet er toch maar eens komen.

Tot ziens!
Jan.