De Winkelbel

30 juli 2003

Op bezoek bij:

‘Wascircus’ – L.J. Roozenburg 

 

De een begint een groentehandel de ander een snoepwinkel, maar zelden zet iemand een wascircus op. Toch was dat voor ondernemer de heer  L.J. Roozenburg heel anders, want een wascircus voor auto’s, caravans en zelfs honden leek hem een stuk leuker dan gewoon zomaar iets ondernemen.  Roozenburg is geen vreemde in het bedrijfsleven, talrijke activiteiten op het gebied van milieu en verwijderen van schadelijke stoffen behoren tot zijn dagelijkse werkzaamheden. Eigenlijk is het idee voor het opzetten van het Wascircus op een vreemde manier ontstaan. Roozenburg: ‘Een vriend van mij in den Haag heeft acht pompstations van Texaco maar wilde heel graag een eigen station met autowas centrum hebben. Toen hem dat was gelukt werd ik daardoor helemaal geďndoctrineerd en kreeg ook de kriebels, want het is een leuke markt. Als zakenman zag ik het helemaal zitten want je loopt weinig risico met een dergelijk gebeuren, want om de veertien dagen is een auto vies en moet gewassen worden.  Je hebt weinig personeel nodig want de mensen maken zelf de auto schoon.’ 
Uniek milieuvriendelijk systeem
 
De immens grote hal waarin het allemaal plaats vindt, want de wasserij is overdekt, heeft een enorm groot plat dak waarop bij regenval duizenden liters water wordt opgevangen. Roozenburg vangt dat water op in een groot aantal enorme tanks. Een uitgekiend filtersysteem, vergelijkbaar met het principe van de duinwater zuivering, zorgt er voor dat het water dat uiteindelijk gebruikt wordt voor het wassen van de auto’s helemaal schoon is en geen kalk en dergelijke meer bevat. Op dit moment draait het Wascircus nog proef, maar iedereen is al van harte welkom in één van de twintig boxen. Dat aantal wasplaatsen zal overigens nog flink worden uitgebreid. 
Was circus
 
Wie eenmaal binnen is zal meteen begrijpen waarom de naam Wascircus is gekozen voor deze onderneming. Het gekrioel en de drukte bij het wassen van auto’s, caravans en kleine vrachtwagens doet circusachtig aan volgens Roozenburg en dat was de reden om het een circus te noemen. Toch gaat het bij het Wascircus allemaal heel gemoedelijk want er is ruimte genoeg, de boxen zijn zeer ruim en de sfeer is zo fijn dat je er met genoegen je wagen gaat wassen. De decoraties, circus figuren variërend van koorddanser tot leeuwentemmer en van clown tot atleet, geven een heel apart beeld. De afbeeldingen bij de boxen zijn door de kinderen van Roozenburg gemaakt, afgeleid van plaatjes uit een heel oud boek. 
Twee rechter handen en gezond verstand
 
Met het opzetten van het hele complex, waarin ook een aantal andere activiteiten plaats vinden, heeft men de derde prijs gewonnen in het Duurzaam Bouwen. De hal is in den Haag uiteengenomen en in Hoogvliet weer opgebouwd, alle materialen werden her- gebruikt en zelfs de spectaculaire vindingen en verfraaiingen zijn vaak gedaan met bestaande materialen die een tweede leven kregen. Het hele gebouw zit vol leuke verrassingen. Mooie hoekjes met soms grappige uitstralingen, prachtige muurschilderingen en vooral het ‘even bijkomen’ gedeelte op de eerste etage is een ruimte waar je lang blijft zitten. Zoon J.M. Roozenburg was verantwoordelijk voor de hele operatie om het gebouw te verhuizen van achter de duinen naar Hoogvliet, en ook hij blijkt zeer vindingrijk te zijn als het gaat om oplossingen die niet alleen functioneel zijn maar ook nog leuk. De familie heeft iets met varen en in het bijzonder met zeilen en dat zal iedereen weten ook. De twee rechterhanden van de Roozenburg’s hebben al heel wat ludieke vondsten gedaan om zeilen en de inrichting van de ontspanningsruimte met elkaar te combineren. Wie denkt dat je niet aan de zwaarden van een klipper kunt koffiedrinken heeft het mis, bij het Wascircus kan dat zo maar. Een grote geschilderde vuurtoren waakt over de talrijke zeilschepen op de wanden. In de bootjes zitten prominente zeilers en ondernemers, zelfs Alexander en Maxima doorklieven met hun bootje de wanden van het Wascircus.
Na of voor het wassen is de ruimte op de eerste verdieping heerlijk om even lekker te ontspannen, men kijkt er de ogen uit terwijl men een drankje drinkt of gewoon zomaar even lekker kletst met de buurman. Hoewel eind augustus de officiële opening pas is kan men er nu al terecht. Naast het wassen staan er twaalf professionele stofzuigers klaar om uw auto perfect schoon te maken. Een Handige traverse is er gebouwd om uw caravan of bestelwagen schoon te maken, niks gehannes op ladders, hier is aan alles gedacht.  
Woefwas 
Na de opening zal ook de Woefwas gereed komen, een uniek gebeuren voor Europa. Lachend vertelt Roozenburg hierover: ‘Ja geinig he, je kunt hier straks je wagen wassen en meteen je hond een bad geven. We maken een verhoging zodat je gemakkelijk je hond kunt wassen. Een speciale vlooi behandeling zorgt er voor dat de vlooien meteen van het dier wegspringen. We weten nog niet of we deze vlooien ook kunnen recyclen.’ 
Voor Nederland en wellicht voor Europa een bijzonder initiatief dit Wascircus. Roozenburg noemt het ‘Wassen zonder krassen’ omdat de wagens vlekkeloos opdrogen en niet te maken krijgen met harde borstels. Roozenburg koos met zijn Wascircus een goed bereikbare locatie aan de Klompenmakerstraat 87 (achter Karwei) Eind augustus zal eer een spectaculaire opening plaatsvinden die past bij een even spectaculaire ondernemer.

Tot ziens!
Jan.