Bakkerij
Dekker
Voor het dagelijks brood en het
koekje of taartje bij de koffie draait bakker Johan Dekker zijn hand graag een
keer om in het verse deeg.
Meteen bij binnenkomst in de gezellige winkel valt het op dat deze bakker weet
waar hij mee bezig is. Een praktische en mooie toonbank gecombineerd met een
klassieke inrichting maken het tot een genot er even langs te gaan. Enerzijds de
toonbank en anderzijds een fraaie houten werktafel, waarop enkele ambachtelijke
bakwerken zijn geplaatst, markeren de ruimte waar de klanten zich vergapen aan
al het lekkers.
Bakker Dekker heeft het niet van den vreemde, zijn grootvader begon in 1928 al
met een bakkerij, toen nog in de Cremerstraat te Pernis. Later nam pa Dekker het
over en groeide de zaak verder uit. Johan had de volledige bakkersopleiding
gedaan, dat was een eis van zijn vader want ‘anders ben je geen goeie
bakker’ vond deze. Johan dacht echter zijn toekomst te vinden in Brazilië
alwaar hij in een project werkzaam was waarbij een bakkerij moest worden
opgezet. Door het overlijden van zijn vader moest Johan echter het voortbestaan
van de bakkerij in eigen land continueren en ging verder in het familiebedrijf.
Ambachtelijk bakken, dat was wat de familie Dekker immer had gedaan en dus trad
ook Johan in deze voetsporen. Een korte periode in Spijkenisse hoorde daar bij.
Toch werd Pernis weer het stekkie.
Familiebedrijf
Hoewel de ovens niet meer met turf worden gestookt,
of zoals later met grote oliebranders, is het vervaardigen van brood en banket
nog steeds geschoeid op oude leest. Diverse heerlijke broodsoorten, waaronder
het overbekende volkorenbrood dat door de Pernisser, maar ook door klanten uit
de regio, bijzonder in de smaak valt, worden met zorg en vooral liefde gebakken
door Johan Dekker in zijn eigen bakkerij. Bakkerij Dekker is een echt
familiebedrijf, bijna alle gezinsleden doen wel iets in de zaak. Johan en zijn
echtgenote Marja runnen het bedrijf als geen ander en ook de kinderen Celina,
Dehlia, Maria en Arij weten wat hen te doen staat als de heerlijke geuren uit de
ovens opstijgen.
Het bakkersvak is hard werken, maar het prachtige en smaakvolle resultaat is hun
beloning. Johan: ‘Je moet er echt zin in hebben, maar dat hebben we wel. Het
is elke keer weer fijn als je product op de toonbank komt en de klant tevreden
is. Natuurlijk gebruiken we best wel moderne apparatuur om het zwaarste werk te
verrichten, maar uiteindelijk blijft het toch noeste arbeid en gebeurt het niet
vanzelf.’
Eierkoeken en tompouce
Hoewel eigenlijk elk bakkersproduct een specialiteit
is bij bakker Dekker zijn er toch wel wat uitblinkers. De oer Hollandse tompouce
en de eierkoek zijn in Pernis toch wel de koplopers. Dekker: ‘Ja, Pernissers
zijn gek op deze lekkernijen, ik bak ze dan ook heel graag. De eierkoeken vinden
gretig aftrek en worden niet zelden zelfs meegenomen naar andere windstreken. En
zo ook de tompouce die heel populair is hier. Ik gebruik de allerbeste room en
natuurlijk is het bladerdeeg van onberispelijke kwaliteit. Naast deze heerlijke
producten bakken we ook een keur aan koekjes, de echte wel te verstaan. Van
kletskop tot Jan Hagel en van Weespermop tot speculaas, het wordt allemaal met
zorg en liefde gebakken in één van de ovens van bakker Dekker.
In de winkel is werkelijk van alles te koop, de gangbare broden en banket maar
ook aan de kinderen is gedacht. Het bekende trekdrop, de kaneelstok, een
likzuurtje en ook de meer trendy snoepjes zijn te vinden in de winkel. Men ziet
het elders niet zo vaak maar in de gezellige winkel van bakker Dekker staan
zelfs wat fraaie stoelen waar men even op kan gaan zitten als men even moet
wachten, of zomaar even om uit te rusten. Misschien kan men er zelfs wel even
een lekker gebakje oppeuzelen? Johan Dekker
praat graag over zijn vak, hij doet het met zijn gezin met heel veel plezier en
dat ziet en proeft men ook aan zijn producten, het is helemaal perfect.
Bruidstaarten
Natuurlijk kan men ook bij bakkerij Dekker terecht voor een feestelijke
bruidstaart, van heel bescheiden tot ware kunstwerken. Johan is een pikeur in
het werken met eetbare en vormbare applicaties, zoals marsepein er daar een van
is. Fraaie roosjes, leuke grapjes of juist heer formeel, alles is te maken. Deze
gelegenheidstaarten, want ook voor andere festijnen bakt Dekker graag iets
moois, worden geheel naar de wens van de klant gemaakt.
Kortom; bij Dekker is smaak, sfeer en kwaliteit samengesmeed tot een heerlijk
boeket ambachtelijke bakkersproducten. De bakkerij is gevestigd aan de G.A.
Soetemanweg 73 in Pernis en het telefoonnummer is 010 416 33 24. Ik ga snel weer
eens een kijkje nemen want een heerlijke verse appelflap gaat er wel in.
Tot ziens!
Jan Koopmans