De Winkelbel

10 augustus 2005

Op bezoek bij:

Bakkerij Dekker

Voor het dagelijks brood en het koekje of taartje bij de koffie draait bakker Johan Dekker zijn hand graag een keer om in het verse deeg.
Meteen bij binnenkomst in de gezellige winkel valt het op dat deze bakker weet waar hij mee bezig is. Een praktische en mooie toonbank gecombineerd met een klassieke inrichting maken het tot een genot er even langs te gaan. Enerzijds de toonbank en anderzijds een fraaie houten werktafel, waarop enkele ambachtelijke bakwerken zijn geplaatst, markeren de ruimte waar de klanten zich vergapen aan al het lekkers.
Bakker Dekker heeft het niet van den vreemde, zijn grootvader begon in 1928 al met een bakkerij, toen nog in de Cremerstraat te Pernis. Later nam pa Dekker het over en groeide de zaak verder uit. Johan had de volledige bakkersopleiding gedaan, dat was een eis van zijn vader want ‘anders ben je geen goeie bakker’ vond deze. Johan dacht echter zijn toekomst te vinden in Brazilië alwaar hij in een project werkzaam was waarbij een bakkerij moest worden opgezet. Door het overlijden van zijn vader moest Johan echter het voortbestaan van de bakkerij in eigen land continueren en ging verder in het familiebedrijf. Ambachtelijk bakken, dat was wat de familie Dekker immer had gedaan en dus trad ook Johan in deze voetsporen. Een korte periode in Spijkenisse hoorde daar bij. Toch werd Pernis weer het stekkie.

Familiebedrijf

Hoewel de ovens niet meer met turf worden gestookt, of zoals later met grote oliebranders, is het vervaardigen van brood en banket nog steeds geschoeid op oude leest. Diverse heerlijke broodsoorten, waaronder het overbekende volkorenbrood dat door de Pernisser, maar ook door klanten uit de regio, bijzonder in de smaak valt, worden met zorg en vooral liefde gebakken door Johan Dekker in zijn eigen bakkerij. Bakkerij Dekker is een echt familiebedrijf, bijna alle gezinsleden doen wel iets in de zaak. Johan en zijn echtgenote Marja runnen het bedrijf als geen ander en ook de kinderen Celina, Dehlia, Maria en Arij weten wat hen te doen staat als de heerlijke geuren uit de ovens opstijgen.
Het bakkersvak is hard werken, maar het prachtige en smaakvolle resultaat is hun beloning. Johan: ‘Je moet er echt zin in hebben, maar dat hebben we wel. Het is elke keer weer fijn als je product op de toonbank komt en de klant tevreden is. Natuurlijk gebruiken we best wel moderne apparatuur om het zwaarste werk te verrichten, maar uiteindelijk blijft het toch noeste arbeid en gebeurt het niet vanzelf.’

Eierkoeken en tompouce
Hoewel eigenlijk elk bakkersproduct een specialiteit is bij bakker Dekker zijn er toch wel wat uitblinkers. De oer Hollandse tompouce en de eierkoek zijn in Pernis toch wel de koplopers. Dekker: ‘Ja, Pernissers zijn gek op deze lekkernijen, ik bak ze dan ook heel graag. De eierkoeken vinden gretig aftrek en worden niet zelden zelfs meegenomen naar andere windstreken. En zo ook de tompouce die heel populair is hier. Ik gebruik de allerbeste room en natuurlijk is het bladerdeeg van onberispelijke kwaliteit. Naast deze heerlijke producten bakken we ook een keur aan koekjes, de echte wel te verstaan. Van kletskop tot Jan Hagel en van Weespermop tot speculaas, het wordt allemaal met zorg en liefde gebakken in één van de ovens van bakker Dekker.
In de winkel is werkelijk van alles te koop, de gangbare broden en banket maar ook aan de kinderen is gedacht. Het bekende trekdrop, de kaneelstok, een likzuurtje en ook de meer trendy snoepjes zijn te vinden in de winkel. Men ziet het elders niet zo vaak maar in de gezellige winkel van bakker Dekker staan zelfs wat fraaie stoelen waar men even op kan gaan zitten als men even moet wachten, of zomaar even om uit te rusten. Misschien kan men er zelfs wel even een lekker gebakje oppeuzelen?
Johan Dekker praat graag over zijn vak, hij doet het met zijn gezin met heel veel plezier en dat ziet en proeft men ook aan zijn producten, het is helemaal perfect.

Bruidstaarten
Natuurlijk kan men ook bij bakkerij Dekker terecht voor een feestelijke bruidstaart, van heel bescheiden tot ware kunstwerken. Johan is een pikeur in het werken met eetbare en vormbare applicaties, zoals marsepein er daar een van is. Fraaie roosjes, leuke grapjes of juist heer formeel, alles is te maken. Deze gelegenheidstaarten, want ook voor andere festijnen bakt Dekker graag iets moois, worden geheel naar de wens van de klant gemaakt.
Kortom; bij Dekker is smaak, sfeer en kwaliteit samengesmeed tot een heerlijk boeket ambachtelijke bakkersproducten. De bakkerij is gevestigd aan de G.A. Soetemanweg 73 in Pernis en het telefoonnummer is 010 416 33 24. Ik ga snel weer eens een kijkje nemen want een heerlijke verse appelflap gaat er wel in.
Tot ziens!

Jan Koopmans