De Winkelbel

31 augustus 2005

Op bezoek bij:

HE-Koeltechniek

Direct bij binnenkomst in het bedrijfspand van HE- Koeltechniek in bedrijvenpark Gadering ziet men al de professionaliteit. Keurige rekken met duurzame materialen en onderdelen en een fraaie opstelling van showmodellen. De goed uitgeruste service wagens keurig uitruk gereed voor de deur en twee bevlogen mensen die er zin in hebben.
HE Koeltechniek, een bedrijf met al een zeer lange ervaring op het gebied van koudetechniek, zoals ze hun professie zelf graag uitleggen. Hans Erkelens en Aad Franken, twee mensen die hun bedrijf met verve runnen en het onmogelijke zien als een uitdaging. Voor hen is koudetechniek niet zomaar een bezigheid om aan de kost te komen maar een ware passie. Daar waar het vaak voor anderen te moeilijk wordt gaan zij verder en maken het af.
In het kleine maar zeer goed uitgeruste kantoor vertellen de beide compagnons graag over het ontstaan van hun bedrijf en natuurlijk ook over wat ze zoal doen en kunnen. In 1992 werd feitelijk de basis al gelegd voor wat er nu is; een pracht bedrijf met mooie vooruitzichten. Aanvankelijk werd er vanuit huis gewerkt, een garagebox, een zolder en een bomvolle schuur waren hun stekkie van waaruit ze de ‘boer op gingen’ met hun reparatiewerk en nieuwbouw projecten. Eerst als verhuurbedrijf van gebruikte koelapparatuur, dit toen nog naast hun reguliere werk bij een werkgever. Maar ja, de beide ondernemers wilden meer en behaalden het NVKL installateur- en Middenstanddiploma. Later  behaalde men ook de STEK erkenning (1997) omdat deze nu eenmaal vereist is volgens de wetgeving omtrent het besluit met betrekking tot bescherming van de ozonlaag. Steeds vaker wisten klanten, vanuit het bedrijfsleven maar ook uit de particuliere sector, de beide ondernemers te vinden. Uiteindelijk werd in 2003 het huidige pand aan de Mandenmakersstraat in gebruik genomen.

Van vele koude markten thuis
Hans en Aad zijn twee mensen die hart voor de zaak hebben en HE- Koeltechniek als hun troetelkind zien. De enorme liefde voor het vak maakt hen specialisten op een breed gebied als het gaat om temperatuur beheersing. Zaken waar men niet snel bij stil staat zijn voor hen heel gewoon. Hans: ‘We moesten eens voor de spoorwegen een aantal wissels testen bij verschillende temperaturen. Men wilde weten of de smering van deze wissels bij elke temperatuur goed was. We hebben toen een module gebouwd waarbij we het metaal konden koelen tot min 20 graden en opwarmen tot plus 50 graden. Maar ook draaien we onze handen er niet voor om om speciale diepvrieskastjes aan te passen op plaatsen waar een standaard model niet uitkomt. Hoe gekker hoe mooier zullen we maar zeggen’. Inmiddels is HE op een ruim gebied bezig, van ontwerp tot nieuwbouw en ook de modificatie van airconditioning en koel- vriesinstallaties zijn dagelijkse kost. Natuurlijk hoort het onderhoud daar ook bij, want nazorg staat hoog in het vaandel bij HE.
Wie nu denkt dat HE alleen grote bedrijfsmatige projecten aanneemt heeft het helemaal mis.

Topmerken en occasions
Ook in de particuliere sector voelen ze zich goed thuis. Steeds meer gaan particulieren over tot de aanschaf van bijvoorbeeld een airconditioner, vaak omdat de financiële bereikbaarheid dichterbij is gekomen vanwege de lagere prijs en toch hoge kwaliteit. HE werkt graag met het topmerk Diakin, de Rolls onder de koelinstallaties, maar ook het merk Midea is voor hen een echte topper. Hans: ‘Wij kunnen al voor een heel redelijke prijs een installatie monteren bij mensen thuis. Daarbij werken we heel zorgvuldig en ruimen alle gemaakte rommel weer keurig op. Een belangrijk punt in de particuliere sector is dat goed is gekeken naar wat men nodig heeft. Even een kastje neerzetten wat alleen maar herrie maakt en de ruimte niet op temperatuur krijgt is geen kunst, dus dat doen we niet. Samen met de klant bekijken we wat het beste is. Daarbij kan deze ook nog de keuze krijgen tussen helemaal nieuw of een gebruikte en gereviseerde installatie. En wat heel belangrijk is, de installatie die wij plaatsen mag ook gebruikt gaan worden! Er zijn namelijk best veel pakketten te verkrijgen, vaak in bouwmarkten, die zelf moeten worden aangelegd maar die dan vanwege het ontbreken van een keuring eigenlijk niet mogen draaien. Bij onze installaties zit dit keurmerk altijd en wat ook belangrijk is, we hebben er reserve onderdelen van.’
Hans en Aad zijn mensen die doorgaan tot het klaar is, ook als het tot in de late uurtjes moet worden. Hans: ‘Ha ha, ja, daarom is het ook zo moeilijk soms om goede mensen te vinden in deze sector, men mist vaak de spirit om door te gaan en ook de kennis van zaken ontbreekt meestal, dus doen we alles maar zoveel mogelijk zelf.’
 
HE is dus zo gek nog niet, of het nu om opdrachten vanuit de offshore gaat of een vriezertje aan boord van een roeiboot dan wel in het tuinschuurtje maakt hen niet uit, als het maar goed werkt.
HE kunt u vinden aan de Mandenmakerstraat 92 b in Bedrijvenpark Gadering. Natuurlijk kunt u ook kijken op hun internetsite: www.he-techniek.nl . Het telefoonnummer is: 010- 2950229.
Zelf ga ik ook snel weer eens een kijkje nemen want het wordt hier weer steeds warmer.


Tot ziens!

Jan Koopmans