De Winkelbel

16 maart 2005

Op bezoek bij:

Stipt super van Olij 

 

Breng een melkboer en een kruidenierster samen en je krijgt iets moois.
Meneer en mevrouw Olij vonden elkaar in deze beroepen en het was dan ook niet verwonderlijk dat zij samen een winkel begonnen. Het is alweer bijna veertig jaar geleden dat de inmiddels wereldberoemde kruidenierszaak van Olij verscheen in het Hoogvlietse. Mevrouw Olij: ‘Het was 2 maart 1967 toen we de zaak openden. Eerst nog wat kleinschalig, de hoogst noodzakelijke levensmiddelen verkochten we maar toch liep het meteen al vrij goed. Later breidden we steeds verder uit en het assortiment werd enorm. We hadden en hebben hier een mooie plaats, lekker centraal in de wijk en velen weten ons dan ook te vinden.’
En vooral dat laatste mag gezegd worden want er kon maar nauwelijks tijd worden gevonden voor een praatje tussen het afhandelen van de klanten door. Hoewel de wijk waar de zaak is gevestigd te maken heeft met de stadsvernieuwingen, waardoor er enige leegloop plaats vind, mag Olij volgens eigen zeggen niet klagen. Meneer Olij: ‘Nee hoor, het loopt prima, de flats komen wel leeg maar er komen ook weer steeds nieuwe woningen bij en uiteindelijk zullen hier weer veel mensen wonen.’
De zaak van Olij, ook goed bekend onder de naam ‘Stipt supermarkt’, is er eentje volgens het aloude concept van de oorspronkelijke supers. Het mooie van deze zaak is dat je er niet alleen van alles kunt vinden maar dat ook van alles, alles is. Dit laatste verdient uitleg: Als er smeerkaas van een bepaald merk wordt verkocht dan zullen van dat merk veelal ook alle smaken te verkrijgen zijn. Naast een enorme hoeveelheid dagelijkse ‘boodschappen’, van een pot jam tot een onsje rookvlees of van een pak zeep tot een panty is er ook veel aan gezelligheid te vinden. De gemoedelijkheid is voelbaar in deze winkel, echt nog ouderwets ‘volks’ en met een grote sociale functie. Meneer Olij: ‘Ja, we horen hier nog al eens wat, de mensen zien ons vaak als aanspreekpunt voor hun allerdaagse dingen of problemen. We zijn een soort uitlaatklep voor ze en zo hoort het ook. We zijn met de wijk meegegroeid, vroeger had men hier dagelijks gesprekken over het harde water dat uit de kraan kwam en voor problemen zorgde, tegenwoordig heeft men het bijna uitsluitend over veiligheid.’ Olij is zeer betrokken bij de ontwikkelingen in ‘zijn’ wijk, dertig jaar geleden woonde hij de eerste vergadering in het oude gemeente huis al bij om mee te praten over Hoogvliet en de Meeuwenplaat. Enigszins ontstemd is hij over de onduidelijkheden rondom de vernieuwingen en de berichtgeving daarover. ‘We krijgen gewoon geen antwoorden op de vele vragen en weten niet waar we aan toe zijn. Mijn zaak loopt prima en ik heb het hier reuze naar de zin, als het aan ons ligt gaan we door tot mijn pensioen. Natuurlijk is de zaak ook een soort appeltje voor de dorst want als ik hem ooit wegdoe moet ik ook nog leuk kunnen doorleven.’, aldus meneer Olij die zich niet de kaas van het brood laat eten.
De Stip super van Olij is door de jaren heen belangrijk geweest voor de Meeuwenplaat. Het was de zaak waar je ook als je wat was vergeten te halen nog wel even ‘achterom’ kon komen. De kinderen die er vroeger een snoepje kochten zijn nu de klanten die inkopen komen doen voor hun gezin. Familie Olij heeft niet alleen de wijk zien veranderen maar ook de klanten. Het was in het begin zeker geen vetpot voor velen en dan ook de gewoonste zaak van de wereld om de boodschappen even op ‘de lat’ te laten zetten, poffen dus. Olij verkoopt werkelijk te veel om op te noemen. Men kan er ook gewoon een halfje vers wit kopen, netjes in een verpakking maar zichtbaar zo uit de oven. De vleeswaren liggen fraai in een mooie koelvitrine en stralen een heerlijke versheid uit. Als men een onsje vleeswaar koopt dan moet dat ter plekke worden gesneden en verdwijnt het in de bekende ouderwetse papieren verpakking, mooier kan het niet. Verse groenten zijn ook geen probleem, heerlijke bananen of een zak rode bietjes, waar zie je dat?
De winkel van Olij is een mooie zaak met een belangrijke functie, dat was reeds duidelijk. Maar nog belangrijker is dat de zaak behouden blijft voor de toekomst, want tussen al het mega en turbo winkelen is de ‘Stipt’ van Olij een oase van rust en perfectie. De zaak zit aan de Steurweg 22 en voor info kunt u ook bellen met: 010 4161942. Zelf ga ik weer snel eens een kijkje nemen want dat rookvlees zag er toch wel erg lekker uit.
Jan Koopmans