De Winkelbel

12 september  2007

Op bezoek bij:

verkeersschool Clarien

Het begon voor Marcel Kort allemaal met het werk als bedrijfsleider bij een benzinepompstation. Onder zijn klanten waren ook veel rij-instructeurs die hun leswagens aftankten bij hem. Praatjes over hoe dat nou was, om rij-instructeur te zijn, wekten zijn interesse om cursussen te gaan volgen in die richting. Met succes haalde hij alle benodigde papieren en na een periode van de ‘kat uit de boom kijken’ begon hij als rij-instructeur de eerste kandidaten klaar te stomen voor het rijbewijs.
Dat ging hem goed af, hij bleek heel goed in staat om kennis over te brengen op een leuke manier, de successen bleven dan ook niet uit en velen haalden dankzij zijn aanpak snel het begeerde roze papiertje.
Op de Baarsweg had hij eerst zijn eigen domicilie en wat later trok hij in een fraai pand op het Zeeltplein. Hij noemde zijn rijschool, Clarien, de naam van zijn echtgenote die zelf ook heel actief in de onderneming meedraait. Inmiddels hebben Marcel en Clarien een fraai pand aan de Klompenmakerstraat in bedrijvenpark De Gadering waar ze zich helemaal thuis voelen.

Mooie locatie
Het is niet moeilijk om Verkeersschool Clarien te vinden in de Gadering, een grote L en natuurlijk de bedrijfsnaam op het fraaie halfronde hoekpand kan men niet missen. Naast het pand vallen de fraaie motoren en leswagens meteen op en eenmaal binnen voelt men zich meteen op het gemak. Niks enge receptionisten achter glazen ruitjes die kijkend over een brilletje streng vragen waar men voor komt, nee gewoon een warme handdruk van Marcel of een medewerker zijn voldoende om je meteen thuis te doen voelen. Materiaal voor de motorlessen en diverse lesmaterialen staan keurig op de begane grond gereed voor gebruik. Op de bovenverdieping treft men een uiterst professionele lesruimte aan die ondanks de moderne technieken die men er kan toepassen toch gezellig aandoet. De verzamelhobby van Marcel omtrent de ontwikkelingen van radio en communicatie in het algemeen heeft er toe geleid dat in de bovenruimte een leuke sfeer hangt van nostalgie gecombineerd met hightech.
Apentrots toont Marcel de lestechnieken die bij een theorie-examen nu eenmaal onontbeerlijk zijn. Een digitaal systeem dat vrijwel gelijk is aan dat van het CBR is keurig ingebouwd in de meubeltjes waar de aanstaande motorrijder of automobilist handig en doeltreffend de kennis op kan doen. Alles voldoet uiteraard dan ook aan de CBR normen.

Materiaal 
Een verkeersschool, in de volksmond vaak nog gewoon ‘rijschool’ genoemd, moet natuurlijk wel voertuigen hebben om de praktijklessen te kunnen volgen.  Zeven auto’s staan klaar voor de kandidaten en voor de motorlessen zijn er vier lesmotoren en twee volgmotoren beschikbaar. Bij motorlessen zijn er ook lichte motoren beschikbaar voor hen die gezien hun leeftijd eerst moeten beginnen op deze minder zware stalen rossen.

Aangepast 
Voor mensen die een handicap hebben, bijvoorbeeld een half-zijdige verlamming kan men lesauto’s (beperkt) aanpassen. Zo is het mogelijk om de pedalen te verzetten of zelfs om te wisselen. Ook zijn kleine aanpassingen zoals bijvoorbeeld de richtingaanwijzer etc mogelijk.

Veel mogelijk 
Verkeersschool Clarien is geen ‘klaarstoomfabriek’ maar een rijschool die staat voor persoonlijke aanpak en luisteren naar hun leerlingen. De docenten weten hoe het werkt en proberen het beste uit hun pupillen te halen, of deze nu jong of oud zijn. Natuurlijk is het halen van het rijbewijs ‘B’ voor velen het belangrijkste, maar ook de ondertussen steeds populairder wordende ‘A’ voor de motor is een belangrijk onderdeel geworden bij Clarien. Daarnaast kan men ook voor de ‘aanhanger’ terecht bij deze verkeersschool. Het is vooral het gemoedelijke dat opvalt bij Clarien, en niet te vergeten het resultaat want Clarien heeft een enorm hoog slagingspercentage, in Hoogvliet zelfs de hoogste. Je zou kunnen zeggen dat het voor de docenten- instructeurs een uitdaging is om hun leerlingen zoveel mogelijk in één keer te laten slagen voor het rijbewijs. Natuurlijk lukt dat niet iedereen maar dan zal Clarien er alles aan doen om de leerling extra te laten oefenen op het gezakte onderdeel en alsnog aan het begeerde document helpen. Voor ons was het bezoek aan deze verkeersschool een verademing, ondanks het bezit van een rijbewijs kreeg uw verslaggever bijna weer zin om lessen te gaan volgen. Voor mensen die dit fraaie roze kleinood nog niet bezitten is Clarien zeker een aanrader.
Verkeersschool Clarien bevindt zich aan de Klompenmakerstraat 37a in de Gadering en het telefoonnummer is 010-2160327. Natuurlijk kunt u ook voor informatie op het internet terecht: www.clarien.nl.
Wij reden met een goed gevoel de uitrit bij Clarien uit, wel eerst even links en rechts gekeken natuurlijk want vanuit een uitrit heb je geen voorrang, maar dat weten de bezoekers van Clarien vast wel.
Tot ziens!

Jan Koopmans