De Winkelbel

3
december 2008

Op bezoek bij:

Memorandum Uitvaartwinkel

Een niet alledaagse winkel, maar wel een met bijzonder veel sfeer, gemoedelijkheid, begrip en meeleven.
De uitvaartwinkel Memorandum van Wim Zwijnenburg en Tim Vis is niet zomaar een zaak waar men even binnenloopt voor een paar boodschappen, al kunt u wel talrijke (persoonlijke) herinneringsvoorwerpen vinden. Een overlijden is ingrijpend voor de nabestaanden, vaak overmand door verdriet zoekt men dan steun, begrip en vooral iemand die het allemaal even overneemt.
Wim Zwijnenburg heeft in zijn jarenlange ervaring in de uitvaartsector veel meegemaakt en vaak gezien waar de behoeften bij de mensen het grootst zijn. Op 30 april 2008 opende hij daarom een uitvaartwinkel aan de Lengweg in Hoogvliet. Bij de Memorandum Uitvaartwinkel kan men aankloppen bij een overlijden, maar ook daarna is er niet alleen nazorg maar ook meedenken en vooral begrip te vinden. Memorandum verzorgt en begeleid de hele uitvaart. 

Alles
Memorandum heeft het heel breed opgepakt, alles, maar dan ook echt alles kan worden verzorgt. Zij werken nauw samen met diverse instellingen die op het gebied van uitvaart werkzaam zijn. Daarnaast is deze uitvaartwinkel een warme schakel tussen de verzekeringen en de uitvaart zelf. Het is voor de nabestaanden slechts een kwestie van het aangeven van de wensen en alles zal zo worden uitgevoerd. Wim Zwijnenburg: ‘Wij doen alles zelfstandig en kunnen daardoor meer doen voor minder geld. Vaak zijn mensen onderverzekerd, wij passen daar een mouw aan en proberen de uitvaart toch heel respectvol en eerbiedig te laten plaatsvinden. We hebben korte lijnen naar vrijwel iedereen die iets met uitvaart te maken heeft. Niet alleen de uiteindelijke begrafenis, maar ook alles wat daaraan vooraf gaat. We kunnen samen met de nabestaanden doornemen welke kist men wenst, de steen of urn, de extra wensen, tot het opschrift op de steen, alles kunnen we verzorgen, men heeft die zorg niet zelf.’ Wim Zwijnenburg is tevens gespecialiseerd in bijzondere uitvaarten, zoals die van nog jonge kinderen, jongeren en volwassenen met speciale wensen betreffende hun uitvaart. Te denken valt dan aan de wens van een overledene om de uitvaart een afspiegeling te laten zijn van zijn of haar leven, waarbij unieke kenmerken van hem of haar centraal bij de uitvaart staan.

De winkel
Bij binnenkomst in de Memorandum Uitvaartwinkel straalt meteen de rust op u af, het is respectvol ingericht, maar zodanig dat men zich meteen op het gemak voelt. Ook na de uitvaart is deze winkel een oase van rust en in staat om u ook dan nog een hart onder de riem te steken. U kunt er diverse artikelen vinden die de gedachten aan de overledene kracht bijzetten. Zo vindt u er ondermeer; urnen van hout, keramiek, polystone, metaal, van klassiek tot modern en dierenurnen. Maar ook as- sieraden in zilver en goud. Ook foto's en/of afbeeldingen in Crystal gelazerd, met of zonder verlichting, relikwiehouders, haarlokhangers, engelen, fotolijsten, kandelaars en herinnerobjecten. Tevens kunt u er terecht voor gedenktekens, grafvazen, graflichtjes, lantaarns en noveenkaarsen. Natuurlijk is er tevens een uitgebreid assortiment van wierook, kaarsen, geuroliën, wierookhouders, rozenkransen, heiligbeelden en kruisjes. Wanneer u gewoon even een luisterend oor nodig heeft is dat geen probleem, men is heel begripvol en neemt, als dat kan, de tijd voor iedereen.

Menselijkheid 
Het mooie van Memorandum is dat men met de klant meedenkt en kijkt wat er mogelijk is. Geen addertjes onder het gras die achteraf nog een torenhoge rekening brengen, Wim bewaakt voor u de uitgaven en regelt met de verzekeringsmaatschappij de rest. Wim: ‘We zullen nooit proberen mensen meer te laten uitgeven dan ze echt kunnen, als het budget het niet toelaat moet je niet proberen een peperdure kist aan te praten. Is men echt enorm onderverzekerd dan gaan we overleggen om te proberen met een respectvolle uitvaart toch de onkosten zo laag mogelijk te houden.’ Wim is een bewogen mens met gevoel en begrip naar anderen, daarnaast is hij in staat om dat om te zetten in een positieve kracht waarmee hij nabestaanden, die toch al veel verdriet hebben, zoveel mogelijk probeert te ontlasten in een moeilijke tijd. Wim Zwijnenburg is goed thuis in deze branche en kan daarom veel wegen vinden die leiden naar een waardig afscheid van een overledenen. Alles doet men zelfstandig, van het regelen van het vervoer tot het eventueel ontwerpen van een eigen gedenksteen. Bij Wim is het geen kwestie van even een teraardebestelling doen en de rekening te presenteren, menselijkheid en een vredig gevoel zijn voor hem het belangrijkste.

Plannen
Wim heeft naast de Uitvaartwinkel ook plannen om een ‘afscheidshuis’ te openen waar men waardig afscheid kan nemen van een overledene en kunnen nabestaanden in een warme, huislijke sfeer 24 uur per dag een bezoek brengen aan hun dierbare waneer dit wenselijk is. Wim: ‘We gaan aan de Randweg in Rotterdam Zuid een afscheidshuis inrichten waarbij we nog meer rekening houden met de mensen dan in de al bestaande onderkomens het geval is. Huiselijk en sfeervol ingericht, met radio en tv, mogelijkheden om te ontspannen en natuurlijk een professionele begeleiding.’ Een afscheidshuis is bedoeld om nabestaanden op waardige wijze afscheid te laten nemen van hun dierbare en hen waar nodig te begeleiden, in een warme huislijke sfeer. 
Samenvattend kan men zeggen dat de Memorandum Uitvaartwinkel een prachtige voorziening is die op de zwaarste momenten een deel van die last op menselijke wijze overneemt.
Memorandum Uitvaartwinkel, Lengweg 84, 3192 BL Hoogvliet, telefoonnummer 010 2429814. Internet: www. memorandum.nu (begin volgend jaar gereed).

Jan Koopmans