De Winkelbel

30
januari 2008

Op bezoek bij:

Sherpa Flyboards en Kites

Wie heeft niet ooit het uitnodigende bord op de Mandenmakerstraat in de Gadering gezien: ‘Vliegers’? 
Vliegers zijn een ruim begrip, dat kunnen twee houten latjes zijn met wat pakpapier, maar ook hightech constructies om er een ware sport mee te beoefenen. Beide zijn te verkrijgen bij Sherpa Flyboards en Kites.
Er bestaan vele vormen van sporten met vliegers, de bekende stuntvliegerij, maar ook het ‘kites’ en Stokvliegeren, net als ‘powerkites’ en de matrasvlieger. Alles over alle mogelijke vliegerkunsten en lekker sportief bezig zijn kan men aantreffen bij Sherpa. Aad van Sherpa kan er uren over praten, de vliegerij is z’n sport en in zijn fraaie bedrijfspand laat hij graag zien hoe het werkt. Aad is zelf ook beoefenaar en heeft alles wat hij verkoopt ook uitgeprobeerd.
Aad: ‘Ja, we hebben hier erg veel op het gebied van vliegers. Het mooie van ons is dat we niet alleen vliegers verkopen maar er ook graag informatie over geven. Niemand wil na een aankoop teleurgesteld raken omdat hij of zij een verkeerd type heeft gekocht. Er is niet echt veel informatie te vinden in ons land, je moet het met een kaarsje zoeken en dan nog kom je maar weinig tegen. Gelukkig hebben wij door jarenlange ervaringen een behoorlijke kennis van zaken opgedaan. Daarnaast heeft onze ervaring geleid tot een uitgekiend inkoopbeleid zodat we uitsluitend vliegers van hoge kwaliteit verkopen, want niets is teleurstellender dan dat men vroegtijdig mankementen krijgt aan hun vlieger, of dat nu een simpel dingetje is of een joekel van matrasvlieger maakt dan niet uit.’ Misschien is het daarom wel dat Sherpa wél een infoblad heeft over vliegers en er wél meer over kan vertellen.

Vliegers, kleding en alles wat er bij hoort 
Sherpa heeft zoals duidelijk mag zijn elk type vlieger in huis en wat er niet is is er dan morgen. Voor een ATB of FlyBoard, de bekende ‘karretjes’ die door een vlieger over het veld of strand worden getrokken kan men, voor vele modellen, terecht bij Sherpa. De ‘Buggy’ met bijvoorbeeld een ‘Libre Vampir Race Pro’ er voor of boven is een steeds meer opkomende sport waar Aad van Sherpa alles over kan vertellen en uiteraard kan leveren.
Natuurlijk is de verleiding groot om na het zien van ‘die kanjers’ op de Maasvlakte of het Autostrand meteen een knoert van een matras te kopen met een buggy en vervolgens een teleurstellende middag te ‘modderen’ met touwen en blauwe plekken van het vallen. Veel wijzer is het om eens te bekijken wat je kunt en wilt, en dat is het mooie van Sherpa, men denkt daar met je mee op professionele wijze. 
Aad: ‘Het is een prachtige sport, maar je moet wel weten waar je mee bezig bent, eerst wat elementaire kennis opdoen is best belangrijk. Natuurlijk hebben we ook beginners- en kindervliegers, daar kun je niet direct gevaar mee, maar je leert er wel ‘het gevoel’ door te krijgen. Langzaam opbouwen is voor velen de juiste weg, al zijn er die na een week al behoorlijk goed bezig zijn en een ‘zwaardere’ set komen halen. Beschermende maatregelen zijn natuurlijk ook nodig en die leveren we uiteraard ook.’
Het Kites en de vele andere vormen die met een vlieger gedaan kunnen worden is in ons land al jaren in snelle opmars. Wind en ruimte zijn belangrijke zaken, gelukkig waait het vaak en is er hier en daar, met name aan de kust, nog ruimte.
Er zijn zelfs verenigingen die zich met vliegeren bezighouden, Sherpa kan ook daar meer informatie over geven. Aad: ‘hoewel men vaak in groepsverband naar een locatie gaat is het uiteindelijk toch een individuele sport, men is één met de elementen en het materiaal. Maar het uitwisselen van ervaringen is toch mooi meegenomen natuurlijk.’ 
Sherpa kan dus al het mogelijke en soms het onmogelijke voor hun clientèle betekenen, maar is er ook als er een mankement is, want ook voor reparaties kan zorg worden gedragen. Onderdelen zijn meestal op voorraad en in enkele gevallen moet het even besteld worden, maar zelfs dan is een snelle levering gewaarborgd. 

Sherpa 
Toen Sherpa in 2003 in de Gadering neerstreek had men al jarenlang ervaring op dit gebied. In 2005 werden met name de vliegers vooruitgeschoven als belangrijk onderdeel in de huidige locatie. Vorig jaar organiseerde Sherpa nog een groot vliegerfeest in buurgemeente Spijkenisse, daar kwamen maar liefst 2500 bezoekers naar toe. Aad is er best trots op en blijkt ook een prima organisator te zijn van evenementen want het was allemaal perfect geregeld.
Sherpa is de mogelijkheden aan het bekijken voor een vliegerfeest in Hoogvliet. Een bezoekje aan de ‘Heerlijkheid’ leerde hem echter dat die locatie vermoedelijk te klein is voor een dergelijk gebeuren, maar Aad zal zeker naar mogelijkheden blijven zoeken. 


Er is meer dan de pc 
Sherpa is met de vliegers, en alles er om heen, een oase in een digitale wereld. Natuurlijk zijn ook vliegers met computers ontworpen, maar de slogan van Aad is toch: ‘Er is meer dan de PC’. Vliegeren is niet alleen lekker buiten zijn, maar ook gezond voor het lichaam, bewegen is immers van groot belang voor de moderne mens.
Sherpa kan dus een oplossing zijn om eens uit de dagelijkse sleur te komen en te gaan stoeien met de elementen, terug de natuur in. Sherpa Flyboards en Kites is geopend op maandag van 12.00 tot 17.30 uur en van dinsdag tot vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur. Op zaterdag kunt u terecht van 10.00 tot 15.00 uur.
Sherpa kunt u vinden aan de Mandenmakerstraat 98c in Bedrijvenpark Gadering, telefoon: 010 4265450 en 0641043076.
En mocht u het wat simpeler willen; Sherpa heeft ook leuke ‘gewone’ vliegers die net even beter zijn dan wat elders te koop is.

Tot ziens!

Jan Koopmans